Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Υλοποιείται η επανίδρυση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής του Προφ. Ηλία στο Παλαιοχώρι

        Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 επισκέφθηκε το Χωριό μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών. Ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με άλλους έξι ιερείς στην υπό ίδρυση Ιερά Μονή του Προφ. Ηλία, εν συνεχεία εψάλλη μνημόσυνο εις μνήμην των μοναχών της παλαιάς Ιεράς Μονής, ετελέσθη αρτοκλασία και Αγιασμός για την πρώτη του μηνός και για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γ. Χαντζής, Αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου από το Χωριό μας και από τα γειτονικά Χωριά. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Σεβασμιότατος και αναφέρθηκε στο παλαιό Μοναστήρι και την ιστορική διαδρομή του. Έδωσε την ευχή του και ευλογία προς όλο  το εκκλησίασμα, παρότρυνε δε όλους να συνεισφέρουν και βοηθήσουν τη νέα Ιερά Μονή. Παρουσίασε καλωσορίζοντας τις δύο δόκιμες Μοναχές Μαρία και Γεωργία που τοποθετήθηκαν στην Ιερά Μονή. Εν συνεχεία μίλησε ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Μάξιμος και πνευματικός πατέρας των δύο δόκιμων Μοναχών, ο πατέρας Ιωάννης, Ιερέας του Χωριού μας, ο Στρατηγός ε.α. Αστυνομίας κ. Παπαναγιώτου Σπύρος και στο τέλος μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τσεκούρας Ευάγγελος. Προσφέρθηκαν διάφορα δώρα στον Σεβασμιότατο από το εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας, τον πατέρα Μάξιμο και τις δύο δόκιμες Μοναχές και τον πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού.
       Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό στο κυλικείο του Προφ. Ηλία προς όλους τους παρευρισκόμενους που αποτελείτο από καφέ, διάφορες πίτες, κουλουράκια, κέικ, αναψυκτικά και μηλόπιτα προσφορά του Δήμου Μακρακώμης και του ζαχαροπλαστείου του κ. Δερνίκα Αποστόλη. 


Προσφώνηση και ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου απανταχού Παλαιοχωριτών «ο Προφήτης Ηλίας» κ. Ευαγγέλου Σπ. Τσεκούρα


        Σεβασμιότατε Μητροπολίτα κ.κ. Συμεών, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Χωριό μας και σας ευχαριστούμε που με την παρουσία σας τιμάτε το ταπεινό και φτωχό Χωριό μας, Παλαιοχώρι. Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε και στέκεστε αρωγός στην προσπάθεια του Χωριού μας για την επανίδρυση και λειτουργία της διαλαμψάσης πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής του Προφ. Ηλία.
       Εμείς, το Χωριό όλο και ο Σύλλογος απανταχού Παλαιοχωριτών «ο Προφήτης Ηλίας» με τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητες έχουμε, βοηθήσαμε βάζοντας το πρώτο λιθαράκι και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε για την επανίδρυση της Ιεράς Μονής.
       Ευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει δύναμη και υγεία για να επιτελείτε το θεάρεστο έργο σας προς όφελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας και του ποιμνίου σας. Θέλουμε πάντα να είστε κοντά μας και με τις ευλογίες σας και προσευχές σας να προστατεύετε το Χωριό μας και το Μοναστήρι.
       Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Χαντζή σας καλωσορίζουμε και εσάς στο χωριό μας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας τη σημαντική αυτή μέρα, για τη προσφορά σας και προσβλέπουμε και στη δική σας βοήθεια για την αποπεράτωση των υποδομών της Ιεράς Μονής και περιβάλλοντος χώρου, καθώς και των λοιπών έργων στο Χωριό, που εκτιμώ δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναφέρω.
       Εδώ θα αναφερθώ σε δύο πρόσωπα, στον πατέρα Ιωάννη, Ιερέα του Χωριού μας και στον Αρχιμανδρίτη πατέρα Μάξιμο, που η δική τους συνδρομή είναι καθοριστική για το άνοιγμα του Μοναστηριού. Ο πατέρας Ιωάννης όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκε με μεθοδικότητα και είχε μεγάλη θέληση για να γίνει και να λειτουργήσει το Μοναστήρι, που με τις άοκνες προσπάθειές του το πετυχαίνει δείχνοντας έτσι την αγάπη του για το Χωριό. Ο πατέρας Μάξιμος με δική του παραίνεση, προτροπή και θέληση προέτρεψε τις δύο δόκιμες Μοναχές να μονάσουν στην Ιερά Μονή του Προφ. Ηλία στο Χωριό μας. Τους ευχαριστούμε θερμά και θέλουμε να αγαπούν το Χωριό μας και να στηρίζουν πάντοτε το Μοναστήρι.
      Καλωσορίζουμε τις δύο δόκιμες Μοναχές, Μαρία και Γεωργία και σας ευχόμαστε καλή διαμονή, καλή διακονία και επί των ημερών σας να αξιωθείτε με την εργατικότητά σας και δυνατή πίστη σας να δείτε το Μοναστήρι να αποκτά τη παλιά του ακμή και αίγλη. Να είστε δε βέβαιες ότι ο Σύλλογος και ολόκληρο το Χωριό θα είναι πάντα κοντά σας.
      Ευχαριστούμε και όλους τους Χωριανούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άλλος λίγο άλλος πολύ, βοήθησαν και πίστεψαν στο εγχείρημα αυτό. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα διότι θα είναι μακρύς ο κατάλογος και φοβάμαι μην αδικήσω και κάποιους. Τέλος ευχαριστούμε τους κατοίκους των όμορων Χωριών διότι από την αρχή στήριζαν το εγχείρημα αυτό και βοήθησαν ο καθένας με τον δικό τους τρόπο και συνεχίζουν να βοηθούν. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τους χορηγούς που πρόσφεραν, προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν και στο μέλλον στο Μοναστήρι.
      Η επανασύσταση και λειτουργία της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία είναι ιστορικό γεγονός και
ορόσημο για το Παλαιοχώρι και την ευρύτερη περιοχή.
     Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και την υπομονή που είχατε να με ακούσετε.