Mία μεγάλη διάκριση περίμενε τον νεαρό Έλληνα προπονητή Δημήτρη Δανιήλ. H Euroleague Basketball κατά τη νέα της συνεργασία με το Beijing Sports Land, με σκοπό να φέρει την τεχνογνωσία των ευρωπαϊκού μπάσκετ πιο κοντά στους επαγγελματίες και νέους μπασκετμπολίστες στην Κίνα, μέσα από μια σειρά camp που θα πραγματοποιηθούν, στέλνει στη μακρινή χώρα, τον Έλληνα προπονητή μπάσκετ. 
Το επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι η αξιοποίηση των νεαρών καλαθοσφαιριστών  στην Κίνα, όπου η δημοτικότητα του μπάσκετ έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο αριθμό ταλέντων που θα είναι πλέον σε θέση να μάθουν τα μυστικά της πορτοκαλί θεάς από έμπειρους επαγγελματίες προπονητές της Ευρωλίγκα.
Η πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση αυτής της προσπάθειας  θα είναι ένα basketball camp για νέους, που θα διεξαχθεί από Ευρωπαίους προπονητές, με τη συμμετοχή 600 μαθητών μεταξύ 7 και 28 Ιουλίου.
Η συμμετοχή του Δημήτρη Δανιήλ, αποτελεί μια μεγάλη προσωπική επιτυχία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το ελληνικό μπάσκετ, που εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ καλό πρεσβευτή για την Ελλάδα
Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθεί συνέντευξη με τον Δημήτρη Δανιήλ, στο SPORT 24 

              Διδάσκοντας μπάσκετ στην Κίνα

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Euroleague με την Beijing Land Sports προπονητές από την Ευρώπη θα διδάξουν τα μυστικά του μπάσκετ σε ένα καμπ για νεαρούς παίκτες (με τη συμμετοχή 600 μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου) από τις 7 ως τις 28 Ιουλίου.
Ένας από αυτούς τους προπονητές θα είναι Έλληνας, ο Δημήτρης Δανιήλ, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κίνα, για να μεταδώσει την ελληνική τεχνοτροπία και φιλοσοφία. Ο 32χρονος προπονητής μίλησε στο Euroleague Greece για αυτή την πρόκληση.
Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Πριν κάποια χρόνια, στα πλαίσια της επιμόρφωσής μου, είχα λάβει μέρος στα σεμινάρια προπονητικής που διεξήγαγε η Euroleague, έχοντας ως καθηγητές τους Messina, Reneses και Obradovic. Σε ότι αφορά το παρόν εγχείρημα η Euroleague έστειλε e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ορισμένους προπονητές που επελέγησαν από τα προγράμματα προπονητικής της και μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψε η τιμή να εκπροσωπήσω τον Ευρωπαίο προπονητή στο συγκεκριμένο camp.
Ποιες είναι οι σκέψεις σου πριν κάνεις το ταξίδι;
Δεν έχω προλάβει να το σκεφτώ καλά καλά , ίσως γιατί δεν το πιστεύω ακόμα, ότι ένας νεαρός προπονητής, ο οποίος δεν έχει δουλέψει στο υψηλότερο επίπεδο στη χώρα του, επιλέγεται να αποτελέσει μέρος σε ένα τέτοιο project!!! Ακόμα και το ταξίδι στο Πεκίνο αποτελεί μια πρωτοφανή εμπειρία ζωής, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το να δουλέψει κανείς για το ''όνειρό'' του. Μετράω αντίστροφα τις μέρες και το μόνο που θα μου λείψει είναι η οικογένειά μου.
Πως φαντάζεσαι ότι είναι το επίπεδο του μπάσκετ στην Κίνα;
Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση του μπάσκετ στην Κίνα από ότι στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχει σωματειακός αθλητισμός και μέσω αυτής της παραγωγικής διαδικασίας επιλέγονται τα ταλέντα ενώ στην Κίνα το άθλημα μαθαίνεται στα σχολεία ενώ υπάρχει ένα πρόγραμμα επιλογής ταλέντων με βάση σωματομετρικά χαρακτηριστικά από όλη την επικράτεια της Κίνας.
Έτσι ενώ η Εθνική Κίνας είναι σχεδόν πάντα παρούσα σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμια με καλές παρουσίες  και ενώ Κινέζοι αθλητές με γνωστότερο τον Γιάο Μινγκ  έχουν παίξει στο ΝΒΑ, είναι λίγοι πιστεύω οι Κινέζοι αθλητές που μπορούν να σταθούν σε επίπεδο Εuroleague.
Αν έπρεπε να μοιραστείς με τους αθλητές ένα και μόνο χαρακτηριστικό της ελληνικής φιλοσοφίας, ποιο θα ήταν αυτό;
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο στοιχείο της ελληνικής προσέγγισης στο παιχνίδι, είναι η σημαντικότητα της αμυντικής τακτικής στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Αν και κατά τη γνώμη μου το μπάσκετ είναι το μόνο άθλημα στο οποίο η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση (επιθετικό transition) και από την επίθεση στην άμυνα (αμυντικό transition) είναι τόσο σημαντική.
Μια ομάδα που θέλει να παίξει γρήγορα στην επίθεση, πρέπει να είναι τόσο καλή αμυντικά που να οδηγεί την άμυνα σε λάθη και αντίστροφα μια ομάδα που θέλει να έχει συμπαγή άμυνα πρέπει  κατά την εκτέλεση ενός επιθετικού συστήματος να έχει στο νου της, την αμυντική ισορροπία και τις επιστροφές ώστε να μην επιτρέπει αιφνιδιασμούς.
Τακτικά ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις παρακολουθώντας έναν αγώνα μπάσκετ;
Το πρώτο πράγμα που προσέχω είναι πόσες φορές μια ομάδα μεταφέρει την μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά (ball reversal). Στην άμυνα κοιτάζω συνήθως τον τελευταίο παίχτη στην αδύνατη πλευρά και το πόσο καλές βοήθειες δίνει.
Ποιόν προπονητή της Euroleague θαυμάζεις και γιατί;
Θαυμάζω τον Luca Banchi της Αρμάνι γιατί περίμενε πολλά χρόνια την ευκαιρία του, όντας βοηθός προπονητή στη Σιένα και όταν του δόθηκε η ευκαιρία για Head Coach παρουσίασε ωραίες ιδέες και θελκτικό μπάσκετ.
Ο Δημήτρης Δανιήλ, έχει εργαστεί επί σειρά ετών τόσο σε τμήματα υποδομής (Εθνικός Πειραιά, Ατρόμητος Πειραιά, Φιλαθλητικός, Καλαμάκι, Πατήσια), όσο και σε ανδρικές ομάδες (Φιλαθλητικός, Φάρος, Ένωση Ιλίου και Αστέρας Εξαρχείων). 

ΕΥΓΕ  ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΙ  ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ