Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ο δρόμος «Παλαιοχώρι – Ράχες Τυμφρηστού» είναι σε καλό... δρόμο.



Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2013, εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη «Προγραμματικής Σύμβασης», μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μακρακώμης, για την κατασκευή (αναβάθμιση) του δρόμου «Παλαιοχώρι – Είσοδος Σήραγγας Τυμφρηστού». Ο δρόμος αυτός σήμερα είναι δασικός και κατασκευάσθηκε το 1975 από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Παλαιοχωρίου κ. Κώστα Γεωρ. Παπαναγιώτου, με ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας. (Βλ. Ανακοίνωση εδώ). Προηγουμένως το Δημοτικό Συμβούλιο Μακρακώμης, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 22 Απριλίου 2013, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της παραπάνω «Προγραματικής Σύμβασης», για την εκτέλεση αυτού του έργου (Βλ. Απόσπασμα από το Πρακτικό της Συνεδρίασης εδώ).

Το θέμα για την αναβάθμιση του δρόμου, έφερε για πρώτη φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 – 12 – 2011, ο Περιφερειακός Σύμβουλος από την Φθιώτιδα κ. Γιάννης Κατσίκας (Βλ. Εισήγηση του Γ. Κατσίκα εδώ), με συμπαραστάτη και ένθερμο υποστηρηκτή τον κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη, Περιφερειακό Σύμβουλο από την Ευρυτανία (Βλ. Ευρυτανικά Νέα - evrytanika. Gr - εδώ). Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της οικονομικής κρίσης, ένα είναι βέβαιο ότι ο δρόμος Παλαιοχώρι – Ράχη Τυμφρηστού είναι σε καλό... δρόμο !!! Και επιτέλους αυτό το «όνειρο» δεκαετιών όλων των κατοίκων, της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιείται.

Θα ήθελα προσωπικά, μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, να απευθύνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήρια μου στον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, στον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Ευθύμιο Παπαευθυμίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να ληφθεί αυτή η Απόφαση για την αναβάθμιση του δρόμου. Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γιάννη Κατσίκα, Περιφερειακό Σύμβουλο Φθιώτιδας και τον κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη, Περιφερειακό Σύμβουλο Ευρυτανίας, όχι μόνο για την θετική ψήφο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσαν για να πραγματοποιήσουμε μαζί, δύο φορές, αυτοψία σε όλη την διαδρομή (Παλαιοχώρι – Ράχη Τυμφρηστού) και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι δύο αυτοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι αντελήφθησαν από την αρχή ότι ο δρόμος αυτός εκτός από μεγάλο αναπτυξιακό έργο (που βελτιώνει την προσπελασιμότητα της περιοχής και συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής), είναι και στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας που πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και για την αναβάθμιση του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στην αρχαιότητα από την περιοχή αυτή διερχόταν ο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας «αρχαίος δρόμος» που συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με την Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σήμερα αυτός ο αρχαίος δρόμος είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε. 4. Επίσης, όπως προκύπτει από τους αρχαίους Χάρτες (Βλ. Σελίδα Χάρτες), στην περιοχή που είναι σήμερα τα Πουγκάκια, το Παλαιοχώρι και το Γαρδίκι Ομιλαίων ευρίσκετο η αρχαία πόλη των Αινιάνων «Ομίλαι». Για την πόλη «Ομίλαι» μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τίποτα, μάλιστα ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι αυτή βρισκόταν Ανατολικά της Υπάτης. Όμως μετά την ανεύρεση των Χαρτών, που παρατίθενται στη σελίδα Χάρτες, δημιουργούνται νέα δεδομένα για την περιοχή. Διότι σε όλους τους Χάρτες απεικονίζεται η πόλη «Ομίλαι» (ή όμιλος οικισμών), η Υπάτη, η Λαμία και καμία άλλη πόλη. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη «Ομίλαι» (ή όμιλος οικισμών), που βρισκόταν στην ίδια θέση που είναι σήμερα το Παλαιοχώρι, τα Πουγκάκια και το Γαρδίκι Ομιλαίων, ήταν μία πολύ σημαντική πόλη. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Απόφαση για την αναβάθμιση του οδικού άξονα που θα ενώσει τέσσερις Νομούς στη Στερεά Ελλάδα, πάνω στα χνάρια του «αρχαίου δρόμου», είναι εκτός από ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής και μία ιστορική Απόφαση. Διότι συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του Πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. 
[ Για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε τη σελίδα "Για μένα", όπου υπάρχουν όλες οι επιστολές μου προς τις αρμόδιες Αρχές για την αναβάθμιση αυτού του δρόμου και τη σελίδα "Φωτογραφίες", όπου υπάρχουν φωτογραφίες από τη διαδρομή Παλαιοχώρι - Ράχες Τυμφρηστού, καθώς και την διαδρομή-κορυφογραμμή Ράχες Τυμφρηστού - "Κοκκάλια" - Σαράνταινα - Οξυά, απ' όπου διερχόταν ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με την Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο και σήμερα αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε΄. 4].
ΦΩΤΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (18 Χ.Λ.Μ) ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ - ΡΑΧΕΣ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ