Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Επικήδειος για τον επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, Μανίκα Ευάγγελο

Επικήδειος για τον Αντιστράτηγο ε.α. Σ.Ξ. και επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, Μανίκα Ευάγγελο που απεβίωσε στις 26/06/2021 και κηδεύθηκε στις 30/06/2021 στη Στρατιωτική πτέρυγα του Γ’ νεκροταφείου Αθηνών.

από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Τσεκούρα Ευάγγελο.

         Κάθε συγχωριανός μας που φεύγει το Χωριό μας χάνει κάτι από την αίγλη του, χάνει κάτι από τα παλιά, γίνεται φτωχότερο και το κενό που αφήνει δεν αναπληρώνεται.

         Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας ευπατρίδης, ένας γνήσιος Παλαιοχωρίτης, ο Βαγγέλης ο Μανίκας και βυθίστηκε στα ατέρμονα βάθη της αιωνιότητας. Αγαπούσες και πονούσες το Χωριό σου, ήσουν ο στυλοβάτης και ο πρωτεργάτης για την ίδρυση του Συλλόγου του Χωριού μας και επί μία 20ετία ήσουν ο Πρόεδρος και ο καθοδηγητής του Συλλόγου. Με δική σου πρωτοβουλία και επιμονή και πολλές φορές με προσωπική εργασία, ακόμη και έξοδα, άρχισε να κατασκευάζετε η πλατεία, ο πεζόδρομος και διάφορα άλλα έργα, όπως στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου κτλ. Με την ηρεμία, τη μεθοδικότητα, το ήπιο και γαλήνιο ύφος που σε διέκρινε έδινες τις κατάλληλες και σοφές συμβουλές και παρότρυνες όλους τους συγχωριανούς μας να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να προσφέρουν στο Χωριό. Θα θυμάμαι για πάντα τα λόγια που μας έλεγες στις διάφορες συγκεντρώσεις και αυτό αποδεικνύει την αγάπη σου για το Χωριό. Ότι εμείς είμαστε προσωρινοί, μια μέρα θα φύγουμε από αυτόν τον κόσμο, το Χωριό μας όμως θα μείνει και πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο και ωραιότερο.

         Υπηρέτησες στο Στρατό ξηράς και εξελίχθηκες μέχρι την ανώτατη βαθμίδα εξαντλώντας την ιεραρχία. Όλοι οι συνάδελφοί σου σε αγαπούσαν και περίμεναν τις συμβουλές και παροτρύνσεις σου στο πλαίσιο των καθηκόντων, υπολογίζοντας πάντα πρώτα το παράγοντα άνθρωπο. Ήξερες να εμπνέεις την εμπιστοσύνη στους προϊσταμένους, τους συναδέλφους και όλους τους συνεργάτες σου.

         Πάλεψες με τα προβλήματα της υγείας που είχες επί σειρά ετών, με υπομονή και στωικότητα. Όμως η μάχη με τον θάνατο είναι άνιση. Αγωνίστηκες παλικαρίσια καθώς και η οικογένειά σου και ιδιαίτερα η σύζυγός σου Νίκη, που στάθηκε με αξιοθαύμαστο τρόπο δίπλα σου, με αφοσίωση και φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια να μην σου λείψει τίποτα. Απορροφούσε όλες τις δύσκολες και σκληρές δοκιμασίες που δεν ήταν λίγες. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της σκληρής και άνισης μάχης που έδινες για τη ζωή, σου δεν έλειψε ούτε λεπτό από κοντά σου. Στο πλευρό της αγαπημένη σου συζύγου δημιουργήσατε μαζί μια ωραία και εκλεκτή οικογένεια με ηθικές αρχές και αξίες.

         Η οικογένειά σου στέκεται σήμερα δίπλα σου βαριά συντετριμμένη. Η αγαπημένη σου γυναίκα Νίκη, ο γιος σου Νίκος, η νύφη σου Γιώτα και οι δύο εγγονές σου Σταυρούλα και Νίκη. Έχασαν το άντρα, τον πατέρα και τον παππού τους. Δεν υπάρχουν παρήγορα λόγια που θα μπορέσουν να απαλύνουν το πόνο τους. Ας είναι παρήγορη η σκέψη ότι έφυγες μακριά από τις πίκρες και τους πόνους της ασθένειάς σου που τόσο πολύ σε ταλαιπώρησαν επί πολλά έτη και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Ας είναι βάλσαμο στον πόνο τους ότι τώρα πια ησύχασες.

         Αυτή την ώρα τη μεγάλη και ιερή, υποκλίνομαι προ της σωρού σου και εύχομαι και εκ μέρους συγγενών, φίλων, συναδέλφων και συγχωριανών σου που είναι εδώ σήμερα να σε αποχαιρετήσουν, να είναι μακάρια η οδός που θα πορευτείς. Και σαν φτάσεις στο τέρμα να συναντήσεις τον Δίκαιο Κριτή για να σε οδηγήσει στις πύλες του Παραδείσου, γιατί το αξίζεις. Βρίσκεται επίσης εδώ σήμερα νοερά και όλο το Χωριό σου για να σου αποδώσει τον τελευταίο χαιρετισμό.

         Θα σε θυμόμαστε όλοι με αγάπη και με τις καλύτερες αναμνήσεις.

         Ας είναι ελαφρύ και ευλογημένο το χώμα που θα σε σκεπάσει. Καλό σου ταξίδι Πρόεδρε.

 

Ο Σύλλογος αντί στεφάνου, προσφέρει εις μνήμην του Προέδρου Μανίκα Βαγγέλη, το ποσό των 200 ευρώ για την αποπεράτωση των κελιών στο υπό ίδρυση Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία στο Χωριό μας.